Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LV

Dekuji za moc hezkou diskusi. Ja nechtel nikomu nic vnucovat, a jsem rad, ze bylo napsano v diskusi, co jste napsali. Shrnuto vsechno dohromady, takhle nejak to je, vsichni hledame. A jen hlupak by tvrdil, ze on vi. Jinak vsimli jste si, jak kazdy rekl svuj nazor a pritom nepadla zadna urazka, zadne sproste slovo. Jeste jednou dekuji vsem.

0 0
možnosti
JL

Pane Vorele.Priznavam svoji nevoli v diskuzich o vire. O vire v Boha predevsim.

Na me nastence u meho pocitace je filosoficka veta. Nevim kdo ji vyslovil prvni, ale vyjadruje vse, o cem pisete. Podam ji v originale a budu se snazit ji prelozit do cestiny.

FAITH IS BELIEF WITHOUT EVIDENCE! (vira v Boha je vira bez dukazu).

Osobni vysvetleni me viry je komplikovane. Moje vira neni ateisticka. Muj Buh nema co do cineni se spolecenstvem tohoto sveta. Vsechny doktriny cirkvi jsou jen pro oblbovani lidi. Znajici historii nekolika nabozenstvi me usmernuje v me vire.

Dale vsak nebudu pokracovat. Jen na konec musim rici, ze budu vsemi mimi silami branit viru toho druheho. Jen kdyz me nebude nutit vyznavat jeho viru.

0 0
možnosti
Foto

No, tak nějak, pletete si víru - stav mysli - s teismem a ateismem. Teisté jsou lidé věřící v reálnou existenci boha - bohů. Ateisté jsou lidé, kteří v reálnou existenci boha - bohů prostě nemají relevantní důkazy, které lze obhájit kritickým myšlením. Každý ateista si je vědom rozdílu mezi reálným světem a imaginárním světem (imaginární konstrukt lidské mysli) a tudíž nepopírá existenci boha - bohů v tomto imaginárním světě, ale pro víru v existenci boha - bohů v reálném světě, prostě nemá důkazy.

0 0
možnosti
Foto

Pojem "ateista" především není úplně ujasněný a používá se ve více významech. Ten pojem může jednou znamenat jen toho, kdo není přesvědčen (nevěří) o existenci vůbec nějakých Bohů, jindy i toho, kdo je přesvědčen (věří) že žádní Bohové nejsou, jindy třeba i toho, kdo věří v jiné Bohy než ten, kdo nálepku ateismu přiděluje. Autor článku si vybral jednu z náplní pojmu a pominul jiné, i Vy si vybíráte jednu z možných náplní toho pojmu a pomíjíte jiné. Nejspíš právě proto vzniká nedorozumění o tom, kdo ateista je kdo ne.

0 0
možnosti

Ano, neexistují. Zatímco věřící se tříští na spoustu odnoží (i ti co věří v jednoho Boha) a na další skupiny, které věří v jiného Boha, ateisté věří, že žádný Bůh neexistuje a tím se vymezují oproti věřícím v Boha, jako jednolitá skupina. Tudíž jsou také věřící.

0 0
možnosti
Foto

Zapomínáte na skeptiky, kteří nevěří v žádný konkrétní počet Bohů (včetně Vámi zméněnou víru v nulový počet Bohů, kterou jste přiřkl ateistům).

0 0
možnosti
Foto

Jsem ateista. A myslím si, že i to je víra (v tomto jsem agnostik).

Vaše tvrzení, že ateisté musí mít všechno podložené fakty také neodpovídá mému vnímání světa. Nepotřebuji mít fakty podložený krásný pocit z nádherné přírody, ze skvělé hudby nebo mít příjemný pocit když se něco podaří.

Netvrdím, že vím všechno (a tady by mě zajímalo, který ateista to tvrdí).

A tak bych mohl pokračovat. Z Vašeho článku, se obávám, na mě dýchá proud té "jediné správné pravdy".

Vaše tvrzení nejsou pravdivá. Protože jak byste vysvětlil tu spoustu věřících vědců?

1 0
možnosti
DN

Jen jednu otázku: Věříte, že existují atomy?

0 0
možnosti
BK

Krásný blog, pane VorleR^. Děkuji;-).

1 0
možnosti
PD

Žádný bůh neexistuje, tečka. tento můj názor je stejně relevantní, jako názor opačný. tak nám prosím sáhodlouze nevysvětlujte, že nemáme pravdu

3 1
možnosti
PK

Asi budete blízko realitě,R^faktem je, že náboženství a víra v Boha či Bohy provází lidstvo již od dávných věků, avšak zatímco v minulosti mohla být náboženská víra alespoň částečně opodstatnitelná nevědomostí tehdejších lidí, dnes, na počátku 21. století, tomu tak však již být nemůže. Žijeme v době, kdy prakticky vše, co dříve bylo přisuzováno působení božských sil, bylo vysvětleno vědecky. A nejen to, věda se se svými objevy dostala mnohem dál, než by kdo ještě před sto lety mohl předpokládat.

Jen pár poznámek,možná i bez souvislostí, nebudí ve mně například dobré pocity, když je například naboženství provázano s politikou,což existuje téměř v celém islamském světě, to mě doslova od náboženství odpuzuje.

Pak mě vadí, když jeho konstruktivní a racio kritika vyvolává velkou vlnu nevole a staví kritika do role nenávist vyvolávajícího extremisty. Například v případě kritiky islámu se v dnešní době často stává, že je jeho kritik označen za „islamofoba“, čímž se kritická diskuse o takovém náboženství stává velice obtížnou. A já považuji otevřenou a necenzurovanou diskusi za něco zcela primárního.

Nejedná se však samozřejmě pouze o problém islámu, v mnoha ohledech podobná situace jako v islámském světě panuje i v USA, kde křesťanství proniká až do těch nejvyšších pater politiky, politici včetně prezidentů se při každém projevu odvolávají na Boha a situace ateistů, kteří se ke své „nevíře“ otevřeně přihlásí, je zde rozhodně velice nelichotivá. A to vše se děje přesto, že se tzv. „Founding Fathers“ stavěli ke křesťanství kriticky.

Osobně nepotřebuji ke své víře církev jako institut a zprostředkovatele a ve věcech myšlení se snažím následovat můj vlastní rozum až tam kam mě zavede , no a to jsem asi již blízko definice agnostika, kam se nyní ač nevím, jestli patřičně, řadím. Takže za ateistu se nepovažuji,ale za ortodoxního. Možná lépe bezvýhradně věřícího již vůbec ne.

1 0
možnosti
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 951x
Starec, ktery si rad povida. nejlepe u sklenky cerveneho