Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M90i94l77a50n 23K93e98s91l

8. 7. 2019 22:10

Představte si,že u nás se najdou podprůměrně inteligentní právníci,kteří říkají,že Zeman nedělá nic protiústavního.

0 0
možnosti

Propusteni ministra by melo se uskutecnit podle spolecenskych norem, pane Vorele.

Ministr pracuje pro premiera a jeho program. Ten by mel provest odvolani. Prezident by nemel mit zadnou moc, tento cin ovlivnit.

0 0
možnosti

Kdyby Beneš kdysi nebyl slabý, nemuseli jsme mít u moci komunisty celých 40 let. Někdy je nutno volit a dělat vlastní rozhodnutí, což ale dnes prezidentovi vyčítáte se vší vehemencí. A situace ohledně ministra kultury je tak pochybná, že se Zemanovi moc nedivím, že nechce do resortu dosadit zřejmě nekompetentní osobu a snaží se ČSSD přesvědčit aby se zachovala rozumněji. Ale pokud budou socaní tlačit dost dlouho,tak jim to Zeman splní a tím je zase posune kousek blíže k tragickému konci.

1 0
možnosti

Velice cenna zprava, pane Gregore. Specialne ta prvni veta. Ta je skvostem v pomoci dnesnimu dilema. Nemate jich vice?????

0 1
možnosti

Zeman se snaží zavést u nás prezidentský systém a diskutovat o něj ztrácí smysl!!

1 0
možnosti

Jedine co ma smysl je najit zpusob jak tohoto choreho pana presunout z hradu do toho krasneho mistecka na Sazave.

3 1
možnosti

Já bych si dovolil použít výklad, že prezident dočasně neodvolá nebo nebo dočasně jmenuje ministra. Bohužel se zde dostáváme do časového rozporu, neboť jednotka dočasnosti byla stanovena na 20 dočasným pobytem Sovětských vojsk na našem území a volební období má pouze 4 roky.;-D;-D

1 0
možnosti

Tak jsme se dozvěděli právní názor experta z lidu, takže je čas na vyjádření právníka Vyvadila, který se v roce 1992 přípravy ústavy v Lánech skutečně zúčastnil:

"Žádný Cyril Svoboda, Pavel Rychetský či Jan Kysela tam nebyli. A nebyli ani pod stolem."

"Je mi úplně jedno, co dnes říkají aktivističtí ústavní právníci.

My za opozici, jsme chtě nechtě v té době rozhodně premiéra Klause nemuseli. Počátek novodobého českého státu byl poznamenán arogancí pravice a premiér Klaus opozici nedemokraticky dusil. Rozhodně jsme si nepřáli, aby si Klaus mohl dělat co chce, a tak jsme i vykládali, že zejména u jmenování a odvolávání ministrů se za běžných podmínek předpokládá, že prezident návrhu vyhoví, ale neznamená to, že vyhoví vždy. Stejně tak část pravice byla v té době ještě havlovská, takže nechtěli příliš oslabeného prezidenta."

"Různé zdráhavosti při jmenování či odvolávání zavedl již prezident Havel, a to nejen u ministrů,"

"Ústavní obyčeje – zvyklosti se utváří jednáním jejich ústavních aktérů a vznikají ve vztahu k prezidentovi a premiérovi, že prezident nějak jedná – například nevyhoví návrhu premiéra, ale pokud to premiér nerozporuje, platí, že se tak prezident s premiérem dohodli.

A tak tomu bylo zatím naprosto vždy!!!

Konstatuji, že zatím žádný premiér se proti tomu neohradil formou jakékoliv žaloby k Ústavnímu soudu.

Konstatuji, že je tím utvořeno závazné pravidlo..."

http://vasevec.parlamentnilisty.cz/domaci-politika/samozrejme-ze-mame-poloprezidentsky-system

7 3
možnosti

Ještě bych k tomu dodal, že to bylo v době, kdy byl prezident výsledkem dohod v Parlamentu, a proto musel Parlament poslouchat, dnes je volen lidem, Parlament ke zvolení nepotřebuje a je mu fakticky roven ...

2 3
možnosti

Pane, píšete a neznáte (nebo manipulujeme) fakta. Třeba, jak dlouho který prezident lelkoval s odvoláním a jmenováním ministrů.

1 0
možnosti

Ústava říká: "Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů."

Jinak řečeno, pokud jmenuje ministra, tak na návrh předsedy vlády a ne na návrh kohokoli jiného, nebo svévolně. Toť vše, to je můj výklad. Právní rozbor pravomocí prezidenta je zde:

http://blog.aktualne.cz/blogy/pavel-hasenkopf.php?itemid=32072

"Může prezident odmítnout premiérovi ministra? Jestliže mohl italský prezident, proč by nemohl český? Článek 92 italské (pozn. 1) a článek 68 odst. 2 české ústavy jsou si přece podobné jak vejce vejci. Navíc italského prezidenta volí pouze parlament, českého lid, kdo z nich má silnější mandát? Právě přímá volba prezidenta zásadně změnila nejen pozici českého prezidenta, ale celý český ústavní systém: Zatímco dřív byl prezident výsledkem dohod v Parlamentu, a proto musel Parlament poslouchat, dnes je volen lidem, Parlament ke zvolení nepotřebuje a je mu fakticky roven ..."

5 4
možnosti

Spor je o odvolání ministra, ne jeho jmenování.

Čl. 74

Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády.

6 0
možnosti

Pane autore, zkuste uvést článek a odstavec, který jste pro svůj výklad použil. Chcete mít na ministerstvech dva a více ministrů, tak jako policejních prezidentů. S jmenováním jste se popral, co takhle odvolání. Uveďte č. článku a odstavce. :-)

3 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS