Klausův institut je škodná

28. 06. 2022 9:09:07
Přečetl jsem si článek Jiřího Weigl z institutu Václava Klause, „Jak z ukrajinské pasti“.Tolik nesmyslů a překrucování faktů asi hned tak někde nenajdete.

Nevěřícně kroutit hlavou je málo. Dovolte mi tedy, abych to rozebral odstavec po odstavci.

K otevření článku si Weigl pomáhá příběhem malého špice z vesnice, kde má chalupu. Později z Weiglova vyprávění vyplyne, že počínání špicla přirovnává k počínání naší vlády. Špicl štěká a doráží na vlčáka za plotem, který by tedy měl být podle Weigla Rusko. Autor článku nám tedy odhaluje, že je to naše republika, kdo Rusko dráždí. Zřejmě mírumilovné. Weigla asi rozčiluje, jak může Česká republika a vůbec zbytek světa, chtít znemožnit Rusku jeho počínání, zastavit zabíjení dětí, žen a civilistů. Proč pomáhají napadené zemi, která se postavila ohromné přesile. Jak laciné je vyřvávat chceme mír, a ignorovat fakt, že je to Rusko, kdo válku rozpoutalo. Že mír by byl, kdyby Putin agresi zastavil. Prostě autorovi nevadí hromady mrtvých, na obou stranách, mu vadí, že svět se postavil na stranu napadeného, že se lidé zachovali jako lidé, že odmítli to vraždění pod jakoukoliv záminkou. Autor článku chce, abychom mlčky přihlíželi, drželi hubu a už vůbec neuvažovali o nějaké pomoci. Podle něho to chce jen trpělivost, mír bude, až Rusové vyvraždí všechny Ukrajince. To vlčák přeskočil plot a vraždí. Má někdo nějaké požadavky vůči Rusku ohledě území či čehokoliv jiného?

V dalším odstavci autor mluví o nesmiřitelnosti vlády /to se máme smířit s tímto vybíjením lidí?/ o tom, že hovoří, že jsme taky ve válce. Zatím jen jednou nohou, ale bude hůř, když Putina nezastavíme. V 68 nás Rusové obsadili, a to jsme byli spojenci, pochybuji že dnes by váhali. Jiný režim? Ano, ale spousta stejných lidí nahoře.

Dále pana Weigla zlobí, že si vláda přeje potrestání agresora, porážku Ruska. To si přeje asi většina lidí této planety. Kde autor slyšel, že chtějí aby Rusko bylo vymazáno z mapy? Nevím kde to slyšel, která strana to řekla, pramen neuvádí, spíš si myslím, že si to autor vymyslel pro větší štavnatost svého článku.

Dále píše o realistickém kompromisním řešení. Co tím myslí, nevím. Vyvraždit Ukrajince, udělat vše, co Putin řekne? Ten se měl hledat dřív, než se začalo vraždit, shazovat bomby. Dovede se vůbec tento člověk vžít do toho, jaká je situace ted? Kolik matek ztratilo syna, bratr bratra, kolik zmrzačených lidí vidí kolem sebe, kolik mladých lidí ztratilo někoho blízkého, koho milovali. Hledejme kompromis. Tedˇ. Vždytˇ tady tím zakořenili nenávist Ukrajinců vůči Rusům na staletí. Jak by jste se tvářil, kdyby vám někdo zabil děti a pak přišel s návrhem na kompromis. Ne, takhle se nepřistupuje ke kompromisu. Pro Putina je kompromis - nemluvme už o mrtvých a dejte mi co chci. Pan Weigl říkal, že to máte udělat.

Vláda nevidí ochranu vnější moci, jak se to snaží Weigl nastylizovat, ale mrtvé – civilisty, ženy, děti. Tedy něco, co je autorovi článku lhostejné.On vidí jen český zájem, vlastní zájmy a možnosti. Nikdo netvrdí že pomoc světa nás samozřjmě bude svým způsobem bolet. Ale je nutná, je nezbytné Putina zastavit. Nedávno mluvil o Petru Velikém. Asi se v něm vidí, sní o tom, že ho historie pojmenuje Putin Malý. Někde jsem četl, že v Rusku se objevil názor, že USA by měly vrátit Aljašku. Proč ne, že, mír by byl zachován.

Dále se Weigl zabývá Polskem. Na podkladě historie říká, že - cituji - zájmy Poláků jsou vůči ruským zcela antagonistické, a to vedle hlubokých historických antipatií vysvětluje jeho nesmiřitelný a agresivní přístup. Tedy já jsem zatím četl jen o agresivitě a vyhrožování Ruska Polsku. Weigl tvrdí, že je agresivní pomoci napadené zemi, a zase tedy, dětem, ženám, civilistům. Myslím, že by měl tento mudrc ponechat na Polsku, aby se vyjádřilo a řeklo o svých úmyslech, takhle to vyznívá spíš jako hanobení, skreslování.

V posledním odstavci se do toho autor článku úplně zapletl. Cituji : Československo bylo v Mnichově přinuceno odstoupit Německu území obývaná sudetskými Němci a mohlo je získat zpět pouze v důsledku světové války, v níž padly miliony lidí, celé Německo a Evropa byly zničeni....

Tak nevím. Celá válka byla proto, aby jsme dostali zpět Sudety? A na jedné straně tvrdí nechte Putinovi Ukrajinu, a tady z toho to zase vypadá, že se Hitlerovi ustupovat nemělo.Prostě pan Weigl plácá páté přes deváté. Naštěstí k ničemu, nad jen pro ten honorář z MF.

Autor: Ladislav Vorel | úterý 28.6.2022 9:09 | karma článku: 31.68 | přečteno: 1176x

Další články blogera

Ladislav Vorel

Co vlastně Nohavica chce, když peníze už má

Neříkejte, že zpívat. To mu přece nikdo nezakazuje, jenže bez peněz to není ono. Sám říkal, že se narodil v komunismu a v komunismu zase umře. Proč? Není to trochu jinak? Zpívat přece může kdykoliv a kdekoliv, pokud chce.

10.3.2023 v 22:11 | Karma článku: 22.07 | Přečteno: 919 | Diskuse

Ladislav Vorel

Komu není shůry dáno, za jelito nekoupí

Osobně si nemyslím, že lidé myslí, že Pavel zachrání republiku, že nás vyvede ze všech problémů. Mají pouze radost z toho, co samy dokázali.

3.2.2023 v 22:21 | Karma článku: 23.02 | Přečteno: 665 | Diskuse

Ladislav Vorel

Opravdu vláda jen straší?

Lehkovážnost některých Čechů je opravdu neuvěřitelná, myslí si, že Rusko nás nikdy nenapadne. Někdy mám pocit, že jsem poslední žijící Čech co pamatuje srpen 1968.

20.1.2023 v 18:06 | Karma článku: 24.63 | Přečteno: 689 | Diskuse

Ladislav Vorel

Veselé volby

to šťastné tam přidávat nebudu, tomu jaksi při sestavě která se nabízí prostě nevěřím ale je to jen můj názor., tedy hledejte, ono štěstí občas sedne i ...však víte.

6.1.2023 v 16:50 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 297 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 287 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 227 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 638 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 45 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 951

Starec, ktery si rad povida. nejlepe u sklenky cerveneho

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...