Návrat k naší dobré ústavní tradici…opravdu pane Fiala?

12. 07. 2019 3:08:39
Dobrá ústavni tradice? Možná pro vás, pane Fiala. Nevim přesně kterou dobu máte na mysli. I komunisté by mohli přijít s návrhem, že by se mohla navrátit dobra tradice diktatury proletariátu, kdy se tolik nevraždilo.

/Aspon to nebylo v novinach/ nekradlo, /politici se snad báli Husáka, či co/ a chleba byl levnější, že? Kvůli tomu, že něco nevychází, tak jak bychom chtěli, to ještě neznamená, že bychom se měli vrátit nějaký ten kilometr zpátky.

Pojdme se tedy zblízka podívat na tu vaši – naši dobrou ústavní tradici, zda opravdu byla dobrá pro národ, pro demokracii, zda pomohla při výběru dobrého prezidenta.

Havel – volen podle ústavný tradice. Byl v té době bezesporu nejpopulárnější člověk v republice, při přímé volbě by neměl konkurenta. Jenže jsme měli naší dobrou ústavni tradici. A tak se muselo špinavým způsobem volbě pomoct. Pamatujete si? Před hlasováním Sněmovny byl Miroslav Sládek zadržen policii a nemohl se hlasovani zúčastnit. Jinak by Havel nevyhrál. Dobrý a fair, že?

Klaus - zvolen nejen za podivných zákulisních mechtlů s komunisty, ale také človek který se proslavil snad dodnes kritizovanou privatizací, četl jsem I názor nějakého soudce, že za to mohl jít do vězení, bohužel vzal to už čas a nepamatuji si pramen. Prezident, který provedl do nebe volající amnéstii, osvobodil spoustu podvodníků a snad nikdo nevěřil, že to byl dobrý úmysl, ale spíš špinavý obchod. Tvrdil, že po čase mu dáme zapravdu. Kdy ten čas přijde, pane Klausi? Dokonce jsem četl, že spousta jich je zpátky ve vězení a prý došlo I k vraždě. Nevim, to mám z tisku, tedy neověřené. Jistě, tento prezident nebyl sobecký, nesnažil se jen proslavit sebe, proslavil celou republiku videem, které obletělo svět. Kradl a byl přitom natočen. Prezident. Jací musi být ti ostatni ? Tedy opět další skvělý prezident zvolený podle naší dobré ústavní tradice.

Zeman – zvolen přímou volbou. Velmi těsné výsledky at už proti Schwarzenbergrovi či Drahošovi. A múžeme říct, že tedy hned nadvakrát špatně. Ale....uvědomme si, že – at to zní neuvěřitelně- tomuto levicovému kandidátovi pomáhala pravice. Jeden člověk, který se sám považuje za vůdce a snad I otce pravice u nás, pan Klaus, vytáhl do boje za tohoto levicového kandidáta, proti kandidátu pravicovému. A hned nadvakrát. A hned s celou svoji rodinou. Neštítili se použít cokoliv, co by Zemanovi pomohlo. Mladý Klaus, který napadl knížete tím nejubožejším způsobem, jaký je možný, sám hendikapován se mu pro jeho handikept vysmival. Vzbudilo to u lidí takovou bouři, že MF musela zastavit diskusi. To rozlobeně nepsali jen ti, co si obvykle tímto způsobem ulevují, to se rozzlobili I lidé slušní, inteligentní, kteří jsou dalecí sprostých nadávek. A maminka Klausová? Připadalo ji hrozné, že by se na Hradě zabydlela cizinka. Zdálo se ji to ponižující. A ona? Manželka bez hrdosti, jejíž manžel ji před celým národem ponižuje s milenkou, aniž by se to obtěžoval nějakým způsobem tajit. Prostě domácnost, kde když manžel zabzdí, manželka smrdí. No a jistě, Zeman ji za to odměnil. Udělal ji velvyslankyní. Ačkoliv zrovna ted, v Paříži, tvrdil, že velvyslanci by měli být odborníci a ne trafikanti. Takže dělali jste vše proto, aby lidi byli zmanipulováni, aby jste zase prosadili co se vám hodi. No a už se asi bojíte, že příště to také vyjít nemusí. Pravice, levice,koho to zajímá. Jen at to nám sedí.

Takže jediné rozumné z toho vašeho prohlášení, kterým se snažíte pomoci si, když to nejde cestou demokratickou, nějak jinak, zůstává vaše, cituji .... “..je potřeba vymyslet taková pravidla, aby každý musel dodržovat Ustavu a aby za její nedodržování mohl být přiměřeně sankcionován.”

S tím musi každý, poctivě myslící člověk souhlasit. Nikdo není dokonalý, I když si to hodně lidí v politice myslí, každý se občas mýlí. Ale v prvé řadě to musím být já sám, kdo veří tomu, co říká, abych se jen nesnažil oklamat druhé. Když jsem byl mladý, líbilo se mi Kantovo – modré nebe nad hlavou a mravni zákon ve mně. Dnes je mé vodítko - Bože, dej mi odvahu změnit, co změnit mohu. Dej mě serenity, vzit, co změnit nemohu. A dej mi moudrost, rozeznat jedno od druhého.

Netvrdím, že se mi to vždy daří, řikám jen, že se snažím.

P.S. Chci poděkovat těm čtenářům, kteří snáší mou češtinu. Je to trochu jinak, než jak to vypadá, vše vysvětlím v článku o blogerech a těch, co reagují. Pokud jde o ty, kterým tímto piji krev, nemohu si pomoci, bude to stejné, snad bych jen doporučil - nečtěte mě.

Autor: Ladislav Vorel | pátek 12.7.2019 3:08 | karma článku: 26.23 | přečteno: 1024x

Další články blogera

Ladislav Vorel

Co vlastně Nohavica chce, když peníze už má

Neříkejte, že zpívat. To mu přece nikdo nezakazuje, jenže bez peněz to není ono. Sám říkal, že se narodil v komunismu a v komunismu zase umře. Proč? Není to trochu jinak? Zpívat přece může kdykoliv a kdekoliv, pokud chce.

10.3.2023 v 22:11 | Karma článku: 22.07 | Přečteno: 919 | Diskuse

Ladislav Vorel

Komu není shůry dáno, za jelito nekoupí

Osobně si nemyslím, že lidé myslí, že Pavel zachrání republiku, že nás vyvede ze všech problémů. Mají pouze radost z toho, co samy dokázali.

3.2.2023 v 22:21 | Karma článku: 23.02 | Přečteno: 665 | Diskuse

Ladislav Vorel

Opravdu vláda jen straší?

Lehkovážnost některých Čechů je opravdu neuvěřitelná, myslí si, že Rusko nás nikdy nenapadne. Někdy mám pocit, že jsem poslední žijící Čech co pamatuje srpen 1968.

20.1.2023 v 18:06 | Karma článku: 24.63 | Přečteno: 689 | Diskuse

Ladislav Vorel

Veselé volby

to šťastné tam přidávat nebudu, tomu jaksi při sestavě která se nabízí prostě nevěřím ale je to jen můj názor., tedy hledejte, ono štěstí občas sedne i ...však víte.

6.1.2023 v 16:50 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 297 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 281 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 635 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 45 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 951

Starec, ktery si rad povida. nejlepe u sklenky cerveneho

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...