Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo kradl víc - Babiš nebo Sobotka?

Všimněte si, že nemám na mysli částku, tedy obnos toho, co bylo přivlastněno, ale podstatu. Tedy - kdo opravdu v pravám slova smyslu kradl.

 William Shakespeare napsal, - tuším že to bylo v Beckettu – že za každým velikým bohatstvím se skrývá nějaká vražda. Tenkrát. Dnes je to jednodušší, máme zákony v kterých je tolik prostoru pro kličkování, že je tu spousta místa pro kradení v rovině legálnosti. Prostě pro tyto lidi kteří jdou za penězi za každou cenu, ty nezajímá co si druzí myslí , zajímá jen to, zda za to mohou či ne být zavřeni. Slova Františka Smolíka ve filmu „Vyšší princip“ - ..z hlediska vššího principu mravního....u nich budí jen úsměv. Pojdme tedy opustit morální zásady a podívejme se na to očima dneška. V žádném případě se nechci zastávat Babiše, ale chci se zkusit podívat na to, o kolik je horší Babiš – je – li vůbec horší, než ty ostatní co – nebudu používat slovo kradou, ale obohacují se kličkováním a využíváním mezer v našich zákonech.

 Demonstranti co denně zaplnují ulice sice mají pravdu, že se bouří, ale bohužel dost bezhlavě. Prostě je tu jen vyhlédnutá obět, ale samotná podstata problému uniká, zůstává nepovšimnuta. Když se jich zeptáte – tak dobře, odstraníme Babiše, ale kým ho nahradíme? Kalouskem? Klausem? Paroubkem? Pak na vás bude takový dav čučet s otevřenou pusou. Prostě neví.

 Babiš si prostě pomocí kliček a mezer v zákonech nahrabal. Jenže tak to udělalo 90 procent bohatých. Ti, co jsou dnes nejvíc rozhořčeni, chtějí hrabat taky a využívají k tomu emoci naštvaných lidí.Jsou meně schopní, ale ne neochotní, obohacovat se tímto způsobem, tak prostě zuří. Neschopni obohacovat se na úkor druhých, útočí. Ale ne aby se systom změnil, aby vše bylo „morálnější“, ale aby se změnili lidi. Tedy aby se našlo místo pro ně. Je pravda, že Babiš na to má lidi, odborníky, které zaplatí, aby mu vše nachystali tak, aby se tedy mohl nemorálně obohacovat v rámci zákona. Prostě jeho protivníci na to nemají.

 Vina je i v nás, že máme k bohatství takovou úctu. Osobně si vážím těch, kteří k mění přišli tím, že něco umí a ne spekulacemi. Jako třeba pan Kellner. Světu, nebo republice nepřinesl nic, jen prostě v rámci zákona ošidil spoustu starých lidi o chleba a šidit není trestné. On sám řekl, že v Cechách žádají ti, co rozdělují zakázky větší úplatky než ti v cizině. Jak to ví? Neměl by se krom toho kdo úplatky bere také trestat ten, kdo je dává? Rád smeknu před každým, kdo něco užitečného pro druhé vymyslí a nemusí to být zrovna Edison, nebo umí napsat skvělou knihu, natočit film, prostě má talent, je svým způsobem vyjímečný. Jenže tady bohatnou hlavně spekulanti, kteří využívají mezer zákona, a to že se na to dívají druzí přes prsty je vůbec nezajímá. Je tedy na snadě, že Babiš je hamoužník, ale hamoužník davu. Není to tedy čistý, sprostý zloděj.

 A ted tedy k Sobotkovi. Znovu zdůraznuji, že mluvím o podstatě slova kradl. Nemám na mysli tedy velikost částky, ale čin. Ten, kdo ukradne v samoobsluze třeba jen párek, je zloděj. Sobotka ke svému obohacování se, nepoužíval kliček v zákonu, ale svého postavení, své moci. Prostě léta pobíral dávku pro ty, kteří mají bydliště daleko od pracoviště, čímž si přilepšoval. Sobotka tam roky ani nepáchl, prostě tam byl jen na papíře hlášený. Tak to už není ani kličkování, to už je čistá zlodějna, to dotýčný spoléhá na své postavení. Kolik takových jich asi ještě v parlamentě sedí.

 V Cechách jsem bydlel se svou babičkou. Normálně, fyzíicky, několik let. Když umřela, přišla kontrola z Národního výboru, jestli tam opravdu bydlím, či zda jsem tam jen napsaný na papíře. To bych byl vystěhován. Sobotka se pochopitelně žádné kontroli bát nemusel.

 Porovnáte-li Babiše a Sobotku, musíte dojít k závěru, že Sobotkův přečin byl horší. Oba dva věděli co dělají, že se snaží přijít k penězům, tedy vědomě hledali příjem, který měl daleko do -vyššího principu mravního – ale Babiš využíval mezery v zákonu, zatím co Sobotka svého postavení, své moci. Jeho příjem byl jasně proti legálnímu počínání, spoléhal jen na své postavení. Vyhodit Sobotku by tenkrát nebylo řešení, ale důsledně zabránit tomu, aby se to nedělo. Jenže ti, námi navolení, o nic takového nemají zájem. Proč? Proč asi.

Autor: Ladislav Vorel | sobota 15.6.2019 2:34 | karma článku: 31,66 | přečteno: 1127x
  • Další články autora

Ladislav Vorel

Co vlastně Nohavica chce, když peníze už má

Neříkejte, že zpívat. To mu přece nikdo nezakazuje, jenže bez peněz to není ono. Sám říkal, že se narodil v komunismu a v komunismu zase umře. Proč? Není to trochu jinak? Zpívat přece může kdykoliv a kdekoliv, pokud chce.

10.3.2023 v 22:11 | Karma: 22,40 | Přečteno: 919x | Diskuse| Politika

Ladislav Vorel

Komu není shůry dáno, za jelito nekoupí

Osobně si nemyslím, že lidé myslí, že Pavel zachrání republiku, že nás vyvede ze všech problémů. Mají pouze radost z toho, co samy dokázali.

3.2.2023 v 22:21 | Karma: 23,02 | Přečteno: 665x | Diskuse| Politika

Ladislav Vorel

Opravdu vláda jen straší?

Lehkovážnost některých Čechů je opravdu neuvěřitelná, myslí si, že Rusko nás nikdy nenapadne. Někdy mám pocit, že jsem poslední žijící Čech co pamatuje srpen 1968.

20.1.2023 v 18:06 | Karma: 24,63 | Přečteno: 689x | Diskuse| Politika

Ladislav Vorel

Veselé volby

to šťastné tam přidávat nebudu, tomu jaksi při sestavě která se nabízí prostě nevěřím ale je to jen můj názor., tedy hledejte, ono štěstí občas sedne i ...však víte.

6.1.2023 v 16:50 | Karma: 7,04 | Přečteno: 297x | Diskuse| Politika

Ladislav Vorel

Jsme – li národ zbabělců, volme Babiše.

Začnu tím, co si můžete lehce ověřit. Při své návštěvě v pořadu pana Krause, - Uvolněte se prosím – Babiš, který tenkrát ještě nebyl v politice, řekl – já se do politiky jít bojím – a opakoval to hned dvakrát.

27.12.2022 v 21:35 | Karma: 12,04 | Přečteno: 548x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 951x
Starec, ktery si rad povida. nejlepe u sklenky cerveneho